Wednesday, August 12, 2015

En de school is begonnen.....

Nu al, hoor ik zo hier en daar. Ja, de kids hadden dit jaar vijf weken vakantie in plaats van zes. Maar geen zorgen hoor, dat maken ze volgend jaar ruimschoots goed met 10 weken vakantie. De laatste schooldag is dan namelijk op 26 mei en beginnen ze weer ergens in augustus. Daarentegen hebben ze hier geen herfstvakantie, geen meivakantie en heel af en toe een een vrije dag. Wat dan wel.....: 2 dagen Thanksgiving break, 2 weken Winterbreak (kerstvakantie) en  Springbreak in maart (1 week). 't Is allemaal ff anders ingedeeld, maar dat went vanzelf weer.

De afgelopen week kon je goed merken dat het "Back to School" tijd werd; overal aanbiedingen voor "schoolsupplies". Wij konden via de site van school ook lijsten downloaden voor de benodigdheden van 5th en 6th grade.  Dit moesten we aanschaffen voor de kinderen. Nu weten we natuurlijk dat je dat op het voortgezet onderwijs ook moet, maar hier gaat het net weer een tikkie verder. Van schriften, pennen en potloden tot aan keukenrol, handzeep en tissues. De school is dan "free", maar al met al ben je aardig wat kwijt voordat ze naar school kunnen. Via een speciale website kon je alles on-line bestellen en daarmee steun je dan ook gelijk de school. Dat hebben we dan ook maar gedaan en zo kregen we twee dozen thuis gestuurd. Daarnaast staat ook op de site ook nog het wensenlijstje van de betreffende juf of meester, of je daar misschien ook maar iets van wil aanschaffen!?!?

6th Grade / Groep 8

5th Grade / Groep 7

En de hype werd nog mooier. De staat Florida heeft twee weken "tax free" winkelen ingesteld. Zo kun je alle kleding, schoolspullen, elektronica, meubilair, etc zonder BTW kopen (als het maar gerelateerd was aan "back to school"). Dus een mooie gelegenheid voor ons om te gaan shoppen :-). De kids zijn weer in het nieuw gestoken voor het nieuwe schooljaar. Ze hebben geen jassen en lange broeken nodig, maar polo's, korte broeken en shirts.

En toen kwam maandag dichter en dichterbij. Tijdens het weekend veel over gesproken en de spanning werd langzaam groter met mixed feelings over de taal, word ik niet uitgelachen, wat doe ik als ik het niet snap, wat als ik geen vriendinnen krijg...

Maar gisteren gingen ze dan voor het eerst naar school. Wat waren ze zenuwachtig. De een had een strak koppie en werd al stiller, de ander ratelde veel maar werd ook steeds stiller. Om iets over 8 uur gingen we op de fiets naar school en ruim voor de school stonden de auto's al in de file voor "drop off" en waren er overal klaarovers en zelfs politie om het verkeer te regelen. Safety first voor de kids! Maar ze zaten netjes op tijd op school. Wij terug naar huis met een brok in de keel (wat doen we ze aan...), maar ook trots op onze spruiten en natuurlijk benieuwd hoe het ze zou vergaan.


Toen de school uit was, kwamen er twee enthousiaste kinderen uit school. Een klein verschil... Scott die thuis kwam in Nederland: "Hoe was het op school? Goed. Wat heb je allemaal gedaan? Zelfde als gister. Was het leuk? Hmmmm..." Dat was wat er ongeveer uit kwam. Nu vertelde hij ronduit over hoe z'n dag was geweest. Hij had een leuke dag gehad en er waren nog meer kids die niet uit de VS kwamen. Zijn lerares Math had zelfs de Google Translate app over de speakers gezet en op die manier werd er bij rekenen veel vertaald. Hoe leuk is dat?!?

Jill ratelde helemaal aan een stuk door. Ze had al contact gemaakt met een aantal meisjes en die wilde graag Nederlands leren. Dolenthousiast was ze en wilde heel graag morgen weer naar school. Ze was zelfs zo enthousiast dat ze 's avonds om 22:00 uur nog lag te stuiteren in haar bed.

Dag twee is inmiddels ook voorbij. En weer blij uit school. De aangeschafte schoolsupplies blijken lang niet genoeg te zijn. Veel leerkrachten (voornamelijk bij Scott) komen nog met A4tjes met benodigde supplies voor het betreffende vak. Groot verschil is ook dat er bij Jill nog veel geregeld wordt en dat van Scott verwacht wordt dat hij het grootste gedeelte toch wel zelf uitzoekt. Scott wisselt elk uur van vak en we hebben A en B dagen. Zo krijgen ze in twee weken tijd elk vak vijf keer. Het moet wennen; kluisje, wat moet ik mee, 1 unlock moment op de dag, eten in een immense kantine en niet te vergeten de taal. Zijn homeclassteacher geeft ICT en is dus ook echt een droge computerman, een groot verschil met waar we vandaan komen. Jill wisselt ook vier keer van klas, maar komt elke dag bij dezelfde juffen terecht. Ze wisselt op een relatief kleine oppervlakte (2x tegenover haar eigen klas en 1x naast haar eigen klas), Ze heeft een hele fijne homeclassteatcher, die de afgelopen vijf jaar Engels heeft gegeven, dus moet helemaal goed komen toch.

Al met al positieve eerste ervaringen. Benieuwd wat de toekomst brengt.........
4 comments:

Unknown said...

Leuk om te lezen dat ze het erg leuk vinden op school.

groeten,

Menno & Family

Unknown said...

Spannend te lezen hoe het Jill en Scott is bevallen de 1e dagen op hun nieuwe school. Super!
Wij zitten nog in de laatste vakantieweek-modus maar inmiddels toch al het lokaal weer ingericht en de administratiemappen gebruiksklaar gamaakt. Heel veel plezier!!

Anonymous said...

Mooi om te lezen dat het allemaal goed gaat.
Ben vanmiddag nog even bij de huurders geweest en daar gaat ook alles goed.
De appels vallen weer rijp van de boom en ook de peren zien er goed uit.

Edwin en Saskia said...

Dat zijn mooie berichten! Leuk en spannend voor de kids, maar het komt allemaal helemaal goed! Groeten van ons