Wednesday, December 23, 2015

Geen donkere dagen voor Kerst,

maar zonnige, heldere dagen. Het is hier gemiddeld 25 graden en dat is ongekend voor de tijd van het jaar. Zo nu en dan hebben we een grauwe dag met motregen of een goede plensbui. En heel soms dropt de temperatuur naar 5 graden 's nachts en 15 overdag. Dat is dan 1 of twee dagen zo en dan klimt de temperatuur al weer op. Het is dan ook een vreemde gewaarwording; de kerstboom optuigen en Christmas shopping op je flipflops en in korte broek. Maar eerlijk is eerlijk, we vinden het toch ook wel erruuggg lekker.

Wat hebben we de laatste maanden allemaal uitgespookt. Er is flink door de kids gesport. Veel getraind en ook veel wedstrijden gespeeld. Jill haar softbal seizoen is klaar. Dit gaat hier per half jaar en in de lente beginnen ze weer. De teams worden dan opnieuw geformeerd, dus maar weer afwachten waar ze dan terecht komt. Ze heeft het ontzettend naar haar zin gehad en we hebben een hele leuke gezamenlijke afsluiting gehad, waarbij elke speelster een persoonlijke woordje, een oorkonde en een bokaal meekreeg. Tussentijds gaat Jill op flagfootball. We hadden er ook nog nooit van gehoord, maar het is erg populair hier. Ze gaat het proberen, we zijn benieuwd. Scott heeft winterbreak en begint weer met trainen in de tweede week van januari. In de break is er nog een kleine competitie opgezet van 5 tegen 5, waar Scott ook aan meedoet. Dus eigenlijk is het voetballen niet echt gestopt.

Scott en Jill hebben inmiddels het tweede kwartaal op school afgesloten en het wachten is op hun resultaten. Maar ze doen het nog steeds prima. Scott heeft de laatste weken zijn midterm reviews gehad. Een soort proefwerkweek, met als groot verschil dat alle exams tussen de lessen door zijn en niet zoals in Nederland dat je naar huis mag. Jill heeft onverwachte DE's (discovery education) gehad, een soort Cito-toetsen om te kijken waar je staat. Ook zijn ze allebei al bij iemand te spelen geweest. Niet vanuit school, maar vanuit de sport. Het spelen bij iemand thuis blijkt hier toch lastiger te zijn dan in Holland. Voornamelijk omdat de kinderen het "druk" hebben, maar ook omdat ouders elkaar niet kennen. En het blijkt lastig om met elkaar in contact te komen, op school zie je niemand. Maar hier in de straat begint het gezamenlijk buiten spelen te komen en zo nu en dan met vrienden van de sport is ook prima. En daarnaast skypen ze natuurlijk ook met hun vrienden in Nederland en met hun oude klassen. Dat is echt ontzettend leuk.

Inmiddels werk ik vrijwillig twee vaste dagen in de week en op oproep als "lunchlady" op school. Dit houdt in dat ik in de cafeteria/keuken werk. Het is ontzettend leuk en een erg gezellig team. Het is goed voor mijn taal en geeft me ritme in de week. Want 24/7 thuis zijn en het gemis aan collega's, merkte ik toch best. Ze willen me erg graag inhuren, dus ik ben bezig met een werkvisum. Maar dat blijkt een heel (papieren) proces hier. We wachten gewoon af en ondertussen vermaak ik me prima. De balans is prima zo. Want thuis heb ik natuurlijk ook genoeg projecten (of ik verzin ze wel :-)).

Afgelopen maand zijn we ook voor het eerst hier naar de tandarts geweest. Weer een belevenis op zich. We hadden om 17.00 uur een afspraak en liepen om 19.15 het gebouw uit. Ieder van ons werd apart geholpen door een dental hygienist. Compleet examen van ons tandvlees, (grote) schoonmaak en er werden foto's gemaakt (niet zo geavanceerd als bij ons). Daarna komt de tandarts dan nog 5 minuten bij je kijken en geeft zijn advies. Op het foto's nemen na (dit gebeurd niet elke keer) is dit de routine. Gelukkig geen bijzonderheden en met het meegegeven advies gaan we aan de slag. Voor de kids nemen we het advies ter harte, maar voor ons zelf gaan we even kijken. Ze zijn hier namelijk erg van preventief onderhoud; kronen, vullingen, etc. en voor ons dus een behoorlijke kostenpost. Dit alles om te voorkomen dat ze voor nalatigheid voor de rechter komen te staan. Gelukkig hebben we goed contact met onze tandarts in Nederland, dus daar leggen we ons oor eerst maar even te luister.

Voor Thanksgiving waren we uitgenodigd bij de ouders van een teamgenoot van Jill. Zij zorgde voor de appetizers en kalkoen en wij brachten "Nederlandse" desserts mee.  Nou, dat was nog een uitdaging op zich. Want ja, als je hangop wilt maken dan moet je wel volle yoghurt hebben en dat kennen ze nu weer net niet hier. Ook kwark is hier amper te vinden. Maat uiteindelijk is het allemaal gelukt en hebben we genoten van een heerlijk diner en een leuke middag/avond. Wel wat anders dan de Hollandse gezelligheid, maar daarom zeker niet minder.

En zo vlogen we december in. De kinderen hadden we de keus gelaten of ze Sinterklaas of Kerstmis wilde vieren. Er werd unaniem voor Kerst gekozen, dus op 5 december lekker uiteten geweest, bootparade gekeken en bij thuiskomst toch nog een pakketje (uit Nederland) op tafel. En afgelopen weken kwamen daar nog meer pakketjes bij. Ontzettend leuk!!! Ook ik dacht pakketjes te versturen, maar het is ongelooflijk wat ze daar hier voor vragen. Voor nog geen kilo moest is al $ 46,= betalen, jullie snappen de pakketjes zijn mee teruggegaan, flink gehalveerd en op hoop van zegen met een stuk of wat postzegels verzonden. "Fingers crossed" of ze ook aankomen.

We zijn in ieder geval klaar voor de kerst. Ons huis is zowel binnen als buiten gezellig en onder de echte kerstboom liggen de cadeautjes. We hebben een kerstborrel gegeven voor Bas zijn medewerkers wat ook erg geslaagd was. Kerstavond zijn we uitgenodigd bij David & Charla; onze vrienden uit Atlanta die inmiddels hier ook een huis hebben. 1e Kerstdag dan met z'n vieren en gaan we heel traditioneel  ontbijten, cadeautjes uitpakken en 's avond lekker eten. 2e Kerstdag kennen ze hier niet. Niet erg, gewoon business as usual. Bas heeft ook lekker "vrij", dus familytime ten top.

Wij wensen iedereen, voor zover we dat nog niet hebben gedaan, ontzettend fijne feestdagen en een fantastisch 2016!!! Tot blogs!!!1 comment:

RonaldenBarbera said...

Wat leuk om te lezen! Fijn dat het goed met jullie gaat!

Groetjes (juf) Barbera